Πώς γίνεται η διάγνωση της άπνοιας ύπνου;
Για να επιληφθεί ο ειδικός γιατρός ύπνου, πρέπει πρώτα να υποπτευθεί ο ίδιος ο ασθενής ή οι δικοί του, ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η πρώτη υποψία θα τεθεί αν υπάρχει ροχαλητό. Ο ίδιος ο ασθενής είναι αδύνατον να το καταλάβει μόνος του. Όποιος κοιμάται κοντά του πρέπει να τον ευαισθητοποιήσει. Πολλές φορές τα ζευγάρια, από λεπτότητα, δεν προτρέπουν για λύση του προβλήματος, όμως αυτό δεν βοηθάει τον ασθενή.
Αν το ροχαλητό έχει τα νοσηρά χαρακτηριστικά, ή όταν υπάρχει ημερήσια υπνηλία και κόπωση, τότε χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική βοήθεια.
Λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος καλό είναι να επιλεγεί κάποιος ειδικός ιατρός (Οδοντίατρος ή ΩΡΛ ή Πνευμονολόγος), ο οποίος να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους γιατρούς, με εμπειρία στο αντικείμενο, για το καλύτερο και πληρέστερο ιατρικό αποτέλεσμα.
Τέτοιες ομάδες εφαρμόζουν συνήθως διεθνή και σύγχρονα διαγνωστικά πρωτόκολλα, ώστε να μη διαφεύγουν τα λιγότερο συχνά ή τα λιγότερο προφανή νοσογόνα αίτια.
Διαγνωστικό Πρωτόκολλο για το Ροχαλητό & την Υπνική Άπνοια
Από τη μελέτη της διεθνούς, της ελληνικής βιβλιογραφίας και την προσωπική μας εμπειρία, θεωρούνται απαραίτητα:
Η χρησιμοποίηση των διαγνωστικών μέσων που περιγράφονται στο πρωτόκολλο αυτό δεν είναι υποχρεωτική στο σύνολο της, γιατί ο κάθε ασθενής παρουσιάζει ατομικές ιδιομορφίες.
Πρέπει όμως, οπωσδήποτε, να δίνονται απαντήσεις στα ακόλουθα βασικά ερωτήματα:
Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι σημαντικές καθώς θα καθορίσουν και το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοσθεί.
Σημείωση:
Η Υπνική άπνοια σε ποσοστό πλέον του 95% είναι αποφρακτικού τύπου, οφείλεται δηλαδή σε κάποιου βαθμού απόφραξη στις περιοχές μύτης και στοματοφάρυγγος. Στο υπόλοιπο 5% είναι κεντρικής αιτιολογίας και οφείλεται σε έλλειψη συνεργασίας εγκεφαλικών κέντρων αναπνοής και αναπνευστικών μυών του θώρακος.